PVJB prijs Edegem en Asse websiteTijdens onze jaarlijkse ledendag, op zaterdag 7 oktober, reikten we onze tweede ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uit. Ook dit jaar vielen twee afdelingen in de prijzen: ‘Mallepietje Asse’ en ‘Vlaamse Kring Edegem’. Ze ontvingen elk een cheque van 250 euro.

 

Afdelingen kunnen zich kandidaat stellen met een project, dat een aantoonbare relatie heeft met wat er in de buurt leeft rond de thema’s ‘Woorden’, ‘Bewegen’ en ‘Verbinden’ én dat een sociaal engagement in zich draagt. Het Rodenbachfonds is mede-organisator.

 

PVJB prijs Asse websiteDOE-MARKT

Op zondag 28 mei organiseerde ‘Mallepietje Asse’ een DOE-MARKT. De vele bezoekers kregen er in ‘t Jazz een mooi overzicht van alle vrijetijdsactiviteiten die in de regio Asse plaatsvinden.

Meer dan 20 verenigingen en mensen met een passie stelden hun activiteiten aan de buurt voor. Het aanbod was op z'n minst gezegd verrassend en veelzijdig te noemen. Naast workshops, demonstraties en exposities boekbinden, schilderen, juwelen maken, kantklossen, breien, bloemschikken en keramiek, kon men deelnemen aan doe-sessies haiku-poëzie, souldance, ukelele, scrabble en ja … zelfs hengelsport.

Verder waren er infostands over familiekunde, LETS, imkerij, instrumentenbouw, bier- en wijnmaken enz. In de namiddag trakteerden Twirlinggroep, De Calike’s en Werelddans Mallepietje de bezoekers op een optreden. De kinderen konden genieten van goochelacts, ze konden ballonnen laten plooien en deelnemen aan een heuse tekenwedstrijd (met leuke prijzen).

De reacties waren bijzonder positief, verschillende mensen hebben zich tijdens de beurs ingeschreven bij een vereniging. In voorjaar 2018 staat alvast een tweede DOE-MARKT op de kalender.

Wilt u met uw afdeling/ in uw regio ook een DOE-MARKT organiseren? Klik hier voor meer info!

 

PVJB prijs EdegemGeraakt door de oorlog

De ‘Vlaamse Kring Edegem’ gaf een bijzondere invulling aan ons project ‘Geraakt door de oorlog’, dat onder meer bestaat uit ons kunstwerk ‘In Flanders Fields’ van Kathy Vandamme en de tentoonstelling ‘Wereldoorlog I in beeld door August Campe’.

Tussen 28 oktober en 13 november 2016 kwamen in Fort V te Edegem maar liefst 434 bezoekers langs, waarvan 156 scholieren. Het kunstwerk, de tekeningen en de locatie vormden een prachtig en uniek geheel. Door de tentoonstelling te koppelen aan de 11-november herdenkingen (oud-strijders) werd een band gelegd tussen jong en oud, “Vlaams” en “Belgisch”.

Uit de zeer talrijke (meer dan 300), diepzinnige, ontroerende, vredelievende, dankende reacties op postkaarten blijkt nog maar eens hoe groot de vredeswens leeft, bij zowel volwassenen als schoolkinderen van het 6e leerjaar.

Een selectie van een 100-tal postkaarten heeft nog anderhalve maand in de lokettenzaal van het gemeentehuis gehangen, waardoor de vredeswens ook op deze manier werd uitgedragen. We hebben alle postkaarten gedigitaliseerd en alle reacties uitgeschreven. De postkaarten zullen onder andere worden gebruikt tijdens het slotevent van het project ‘Geraakt door de oorlog’ op 10 november 2018 in Gent.

Krijgt het kunstwerk en/of de tentoonstelling voor een bepaalde tijd een plaatsje in uw gemeente of stad? Klik hier voor meer info!

 

Externe ‘Passie voor je buur(t)’-prijs

Naast de “interne” ‘Passie voor je buur(t)’-prijs reiken we sinds dit jaar ook een “externe” ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uit. De volgende uitreiking zal plaatsvinden op onze Voorjaarsontmoeting op zaterdag 3 februari 2018 in Kortrijk. Kent u iemand of een organisatie, die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt? Dien dan zeker een kandidatuur in voor 14 januari 2018! Lees hier het reglement! 

 

PVJB prijs Edegem en Asse website

 

In de pers:

PVJB prijs Mallepietje

Bron: Het Nieuwsblad, editie Brussel-Noordrand en editie Pajottenland, 13 oktober 2017.

PVJB prijs Vlaamse Kring Edegem

Bron: Gazet van Antwerpen, 17 oktober 2017.