beeld

EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw.

 

Daguitstap in het kader van Europalia Romania

Datum: Dinsdag 5 november

Plaats: Brussel

EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.
Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.
De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’.
Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

Na de middag blijven we in Roemeense- Vlaamse sferen, met een voordracht over :

‘Die Flandrer am Alt’: Vlamingen in Transsylvanië

De schrijver Michael Albert (1836 in  Trappold/Apold - 1893 in  Schäßburg/Sighisoara) schreef in 1883 Die Flandrer am Alt. , een episch verhaal dat tevens als toneel kan opgevoerd worden over het reilen en zeilen van een Duitstalige volksstam, de Flandrer lees Vlamingen, in het nu Roemeense Transsylvanië of Zevenburgen. Een eerste druk verscheen in Leipzig (1883), een tweede in Hermannstadt / Sibiu (1923).

Die Flandrer zijn de afstammelingen van Vlamingen, Saksen en Nederrijnlanders, die zich vanaf de tweede helft van de 12e eeuw vestigden in wat nu Centraal Roemenië is. Op vraag van de plaatselijke vorsten werden zij uitgenodigd om hoofdzakelijk in de landbouw bedrijvig te zijn. Ze worden ook Zevenburger-Saksen genoemd. Een bekende afstammeling is Klaus Ioannis, de huidige President van Roemenië.

Programma:

·       10.40u: Samenkomst in de lokettenhal van het Brusselse Centraal station.

·       11.00u: Start Rondleiding tentoonstelling Constantin Brancusi

·       13.00u: Lunch in ’t Goudblommeke in Papier

·       14.00u: Voordracht over Die Flandrer am Alt

·       15.00u: Einde…

Deelnameprijs:

€55,00, over te schrijven op rekeningnummer BE73 0682 0127 8360, van vzw Rodenbachfonds, met mededeling: 5 November: Europalia Romania.

Inbegrepen: Toegang museum, gids Brancusi, lunch (zonder drank), lezing, kop koffie.

Contactpersoon de dag zelf: Martien Bode, 0485 50.83.60

Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.