Activiteiten

uitstap naar Edegem: Garden Citywijk en Fort 5
Rodenbachfonds

Dinsdag 26 September 2017, 10:00 - 16:00

Ontdek samen met ons Edegem, een groene parel aan de rand van Antwerpen. Edegem kent geen industrie en is daarom een gegeerde plek voor wie dicht bij de stad en toch in het groen wil wonen of vertoeven.

In de voormiddag ontdekken we met een gids naar de Garden Citywijk. In 1925 is de ‘Maatschappij voor Goedkoope Woningen’ gestart met de bouw van deze tuinwijk die 260 cottages of eengezinswoningen en negentien winkelhuizen telt. De Garden City was voor die tijd een ultra-moderne tuinwijk, een urbanistisch sprookje, geroemd in binnen- en buitenland! Reeds tijdens de bouwwerken bezochten beroemdheden zoals Koningin Elisabeth de enorme bouwwerf. Hare Majesteit de sprak haar bewondering uit over dit gedurfde initiatief dat toen enig was in zijn opzet en dat zij tot voorbeeld stelde.

Na de middag trekken we naar Fort 5. Vanaf 1860 bouwde de regering rond de stad Antwerpen een verdedigingsgordel waar Europa naar opkeek. Die gordel bestond uit een stadsomwalling en acht forten. Elk onderdeel was een pareltje van toptechnologie wat betreft baksteen- en vestingbouw. Ondertussen is de omwalling van de stad verdwenen en blijven enkel de forten over. Fort 5 is een goed bewaarde getuige van deze fortengordel. Soldaten? Kanonnen? Kruitkamers? Bakstenen? Kinderarbeid? Hygiëne? Zoek je de mens achter de soldaat? Verbaas je je over de doordachte opbouw? Sta je versteld van het prachtige metselwerk? De gids beantwoordt al uw vragen.

We sluiten de dag af met een drankje.

programma:

10u00: samenkomst lokettenhal Antwerpen-Berchem

10u05: met de bus naar Edegem

10u45: wandeling met gids in Garden Citywijk

12u30: broodjesmiddagmaal in Fort 5

13u30: rondleiding met gids in Fort 5

16u00: einde van de dag

deelname: leden: 21 euro met broodjeslunch - 17 euro zonder broodjeslunch; niet-leden: 23 euro met broodjesmaaltijd - 19 euro zonder broodjeslunch

inbegrepen: bus, gidsen, belegd broodje en drankje

inschrijven: vóór 16 september 2017 (verschuldigde bedrag daarna overschrijven op BE73 0682 0127 8360 met vermelding ‘Edegem’).