Activiteiten

VOORJAARSONTMOETING
Rodenbachfonds

Zaterdag 03 Februari 2018, 14:00 - 18:00

14.00u:

samenkomst in de lokettenhal van het STATION KORTRIJK;

start van drie mogelijke activiteiten (keuze opgeven bij inschrijving):

 

texture leiekamer websiteTexture, museum over Leie en vlas

Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vakman- en ondernemerschap, innovatie en flexibiliteit.

In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren.

Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Vroeger waren luxeproducten als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

Een bezoek aan Texture start in de Wonderkamer: een speels laboratorium over vlas in je dagelijkse leven. Je ontdekt in welke producten vlas allemaal is verwerkt. Kijken, voelen, proeven, uittesten en ontdekken…

De Leiekamer presenteert het verhaal van de linnen- en vlasindustrie. Met authentiek beeldmateriaal, warme getuigenissen en intrigerende objecten.

Onder het gouden dak ligt de Schatkamer. Hier is het vooral genieten van de topstukken uit de collectie: damasten, kant, handwerk en fijne weefsels.

www.texturekortrijk.be

 

1302 3 websiteKortrijk 1302

Kortrijk 1302 is de plaats voor groot en klein om de Guldensporenslag (11 juli 1302) te herbeleven. Je kunt er malienkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet er de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen, je volgt het verloop van de veldslag op een reuzengrote maquette.

Verteller van dienst is Gilles li Muisis, de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voert je terug naar het verleden en is je gids door zeven eeuwen geschiedenis van Vlaanderen.

Als afsluiter kijk je naar een verrassende film over de traditievorming rond 11 juli.

www.kortrijk1302.be

 

Kortrijk sneukelen met stijlCulinaire wandeling met gids: “Sneukelen met stijl”

De gidsen prijzen niet alleen de stad, maar ook de lekkerste plaatselijke specialiteiten aan.

Tussen de vele verhalen door stopt de gids aan een lokale kaasboer, een ambachtelijke

bakker en een chocolatier. Onderweg is er ook tijd voor een Kortrijks streekbiertje of een

speciale koffie.

 

16.00u:

- uitreiking van de tweede externe ‘Passie voor je buur(t)’-prijs (zie reglement)

door Patrik Vankrunkelsven, voorzitter van het Rodenbachfonds

- RECEPTIE

 

DEELNAME: GRATIS

inschrijving (met vermelding keuze):

vóór 25 januari via tel. 09/223.77.42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.