Activiteiten

“Mythisch Beersel & Mythisch Halle”
Rodenbachfonds

Donderdag 14 Maart 2019, 10:30 - 17:00

Na “Mythisch Leuven” in 2018, gaan we op zoek naar mythen, sagen en legenden in Beersel en Halle.

In Beersel bezoeken we uiteraard het kasteel: de bekende waterburcht uit de 15de eeuw, waar zelfs Suske en Wiske op zoek gingen naar een schat.

In Halle brengen we een bezoek aan de Sint-Martinusbasiliek, onder meer bekend om zijn Zwarte Onze-Lieve-Vrouw en de jaarlijkse bedevaart.

Tijdens dit ‘mythische’bezoek belichten we de esoterische aspecten van de kerk.  Ook de symboliek van het graf van Joachim, zoon van de Franse koning, de symboliek op het wandtapijt in het koor, de op Claus Slüter geïnspireerde beelden, de sierlijke Trazegnieskapel met het albasten retabel van Jan Moone, zijn het ontdekken waard.

Tijdens de rondleiding in de stad Halle ontdekken we onder meer ‘urban legends’ over bekende Hallenaren zoals Jozef Cardijn, drijvende kracht achter de Kajotters; Jan Boon, stichter van de voormalige NIR, nu VRT en zelfs zanger Paul Severs & the Criminals, wiens carrière begon in de legendarische ‘Pater Pax-Kelder’ van de Paters Conventuelen.

Programma:

· 10.30u: Samenkomst station Beersel

· 11.00u: Geleid bezoek Kasteel van Beersel

· 12.00u: Met de trein naar Halle

· 12.30u: Lunch: Dagschotel in het Soethuys, Grote Markt 27

· 14.00u: Rondleiding Basiliek en stad

· 16.00u: Verwenkoffie in het ‘t Groot Café, Grote Markt 7

Practica:

* Deelnameprijs: € 25,00 (leden) 27,00€ (niet-leden). Inbegrepen: lunch (dagsoep + vlees/visschotel), koffie, gidsen, de toegang tot het kasteel en de crypte van de basiliek. 

  Opgelet! Tijdens de lunch zijn dranken niet inbegrepen.

* Uw gids voor de hele dag is de onvolprezen Leo Camerlynck

* Wij raden aan om met het openbaar vervoer naar Beersel / Halle te komen Plan je reisroute op: www.delijn.be  en/of  www.nmbs.be

* Wie elkaar kent kan een Key Card van de NMBS delen om heen en weer Beersel-Halle te rijden

* Wie enkel in de namiddag wenst deel te nemen wordt om 14u verwacht aan de ingang van de basiliek en betaalt € 8,00 (leden) en 10,00€ (niet-leden)

* Inschrijven kan tot en met maandag 11 maart, via  of tel  09/223 77 42  

* Uw overschrijving op rekeningnummer BE73 0682 0127 8360 van het Rodenbachfonds -met vermelding uitstap 14 maart plus uw naam en vlees of vis-geldt als definitieve inschrijving.

Beersel en Halle, door een mythische bril, het wordt een unieke belevenis.

Zorg dat je erbij bent!