Activiteiten

Keltische bronverering , de Hopduvel, miraculeuze Heilige Kruisen en de Weg-oem in Asse (Wandeling/rondrit)
Vl@s Seniorenacademie Vlaams-Brabant

Locatie Asse

Donderdag 23 Mei 2019, 08:00 - 17:00

Contact SENIORENACADEMIE VL@S VLAAMS-BRABANT

SENIORENACADEMIE  VL@S   VLAAMS-BRABANT         donderdag 23 MEI 2019 ASSE

                                                                                                                                                                

In het kader van het SA jaarthema  ‘Verhalen, mythen en legenden’ zoeken we elkaar op in Asse met als onderwerp :

Keltische bronverering , de Hopduvel, miraculeuze Heilige Kruisen en de Weg-oem in Asse

De WEG -OEM is de volkse benaming van de bedevaartweg van Sint-Martinuskerk in Asse naar Kruisborre en de Kapelletjes omgang.

We ontdekken hoe een Keltisch brongebied via mirakels een Katholiek bedevaartsoord wordt dat pelgrims van heinde en ver aantrekt.

Voormiddag:

De legenden rond de Heilige Kruisen van Asse vinden we terug in de St.-Martinuskerk.

In de lambrisering van het Kruiskoor, op de glasramen en oude processiewimpeltjes lezen we deze legenden als een stripverhaal.

Op de markt staan we even stil bij het Hopduvelbeeld en verhalen er rond.

Namiddag :

Groep A wandelaars : goed te been, degelijk schoeisel is nodig voor een heuvelachtig landschap.

We wandelen door het landelijk gebied van Terlinden en Koudertaverent* onder de leiding van Iris Pattyn.* Zij laat ons onderweg kennis maken met door haar opgetekende verhalen, cultuur- en natuur wijsheden van onze oudste bewoners.

Tijdens een langere halte in de Kruisborre Kapel zullen we deze bijzondere plek zelf esotherisch kunnen ervaren.

Nu begint de eigenlijke weg oem. We volgen de grillige stijgende en dalende veldwegen langs de verscheidene kapellen en kruisen, met de legende van OLV van Neerwaver, tot op de Moretteberg. Rustpunt en drink in afspanning De Koekoek

Groep B genieters :

Voor mensen die moeilijker te been zijn rijden we met enkele auto’s naar Koudertaverent* en wandelen (vlak, kan met rollator ) tot aan de Kruisborre Kapel. Samen met groep A beleven we het kippenvel moment in de kapel als we luisteren naar de gezangen van Iris Pattyn*.

We rijden naar de afspanning  De Koekoek. In dit gerenoveerde aloude volkscafé maken we kennis met de weg oem aan de hand van een mooie brochure, uitgegeven door de Gemeente Asse, en luisteren naar enkele jeugdverhalen van onze nestor Marcel Lengeler zijn die zich afspeelden in deze omgeving .

groep A ons komt vervoegen.

Samen sluiten we af met het proeven van Lambiek en gaan naar huis met enkele herinneringetjes

Vervoer terug naar Asse centrum of station. Echte wandelaars maken de wandeling langs landelijke wegen verder af tot centrum Asse .

*Iris Pattyn :Is opgegroeid bij haar wijze grootmoeder die aan de basis ligt van haar passie voor oude culturen, legendes, mythes en wijsheden. Na haar studies reist ze de wereld rond

om wijsheden te verzamelen van oude volkeren en is ze geluidsingenieur op vele films en tv series in binnen- en buitenland. Na de film Karakter (Oscar winnende film) verlaat ze de filmset om alle wijsheden die ze verzamelde te delen met andere mensen. Ondertussen heeft ze een bloeiende praktijk Butterfly Circles en geeft ze opleidingen en workshops in gans de wereld.

Ze woont reeds 20 jaar in Asbeek waar ze van de oude bevolking veel verhalen gehoord heeft die ze aan ons wil doorgeven. De laatste jaren zijn er heel wat Indianen in het landelijke Asbeek geland die hun cultuur en wijsheid deelden. Enkele van hun gezangen worden een deel van onze beleving.

*Koudertaverent

De Kruisborrevallei, in het gehucht Koudertaverent, is één van de mooiste stukjes natuur in Asse. Prachtige vergezichten, wandelwegen langs weides, bos en boomgaarden, veldkapellen en kruisen, … Kruisborre charmeert.

Niet voor niets werd de omgeving samen met de Kruisborrekapel in 1962 als cultuurhistorisch landschap beschermd.

Naast haar grote landschappelijke waarde, heeft Kruisborre een rijke geschiedenis. Want daar, in die groene vallei van Koudertaverent, situeert zich het verhaal van de Heilige Kruisen. De Heilige of Miraculeuze Kruisen speelden in het verleden een belangrijke rol en maakten van Asse een geliefkoosd bedevaartsoord.

Vandaag is de traditie van bedevaarten nagenoeg verdwenen, maar op paasmaandag gaat er nog steeds een ommegang naar Kruisborre

Practisch :

10:15 Onthaal met koffie in ‘t Smiske, Gemeenteplein 7, 1730 Asse

      Auto: gratis parkeren Boekfos , betalend Kerkplein, Hopmarkt

      Openbaar vervoer : de Lijn 214 halte gemeenteplein / NMBS station Asse Lijn 60       Brussel-Dendermonde ( 5 min te voet tot Gemeenteplein )

11:00 St-Martinuskerk bezoek H.Kruiskapel , glasramen, e a

12:00   Warm middagmaal in de Metinas , Markt  12, Asse (soep en dagschotel)

13:30  A : Vertrek Wandeling met Iris Pattyn en Etienne Keymolen naar Kruisborre (3km)

              B : met auto’s naar Koutertaverent via Terlinden naar Kruisborreke (120m                                wandelen , vlak)

14:45 A+B : Esotherische ervaring in de Kruisborre Kapel met zang door Iris Pattyn

15:15  A : Weg-oem langs kapellen naar de Koekoek (1km)

              B : met auto naar De Koekoek, verhalen van Marcel Lengeler

16:00 A+B : De Koekeoek conclusies , drink , herinneringetje

16:30 A : vervolg wandeling terug naar Asse (3,5km)

              A/B : Shuttle naar Asse parking Boekfos of station

Prijs : hele dag : 24 € hier is inbegrepen : bezoek kerk, begeleiding Iris Patyn, onthaalkoffie, middagmaal (zonder drank), degustatie lambiek, herinneringetjes, vervoer per auto indien gewenst.

namiddag zonder lunch: 10€  afspraak om 13u45 aan de voet van het Hopduvelbeeld op de Markt van Asse

Deelname bevestigen voor 10 mei door storten van 24€ of 10€ op rek. BE73 9776 2183 3760 van Vlaamse actieve senioren vzw-Vlaams-Brabent

Met vermelding : SA Asse , Naam, dag of namiddag , stapper of genieter