Edegem1Op dinsdag 26 september organiseerden we een uitstap naar Edegem. Zowel de Garden Citywijk als Fort 5 kon de deelnemers uitermate bekoren. Een korte terugblik!

 

Edegem kent geen industrie en is daarom een gegeerde plek voor wie dicht bij de stad en toch in het groen wil wonen of vertoeven.

In de voormiddag ontdekten we met een gids naar de Garden Citywijk. In 1925 is de ‘Maatschappij voor Goedkoope Woningen’ gestart met de bouw van deze tuinwijk die 260 cottages of eengezinswoningen en negentien winkelhuizen telt. De Garden City was voor die tijd een ultra-moderne tuinwijk, een urbanistisch sprookje, geroemd in binnen- en buitenland! Reeds tijdens de bouwwerken bezochten beroemdheden zoals Koningin Elisabeth de enorme bouwwerf. Zij sprak haar bewondering uit over dit gedurfde initiatief dat toen enig was in zijn opzet en dat zij tot voorbeeld stelde.

Edegem1

Na de middag trokken we naar Fort 5. Vanaf 1860 bouwde de regering rond de stad Antwerpen een verdedigingsgordel waar Europa naar opkeek. Die gordel bestond uit een stadsomwalling en acht forten. Elk onderdeel was een pareltje van toptechnologie wat betreft baksteen- en vestingbouw. Ondertussen is de omwalling van de stad verdwenen en blijven enkel de forten over. Fort 5 is een goed bewaarde getuige van deze fortengordel. Net zoals de andere Brialmontforten, werd het gebouwd tussen 1860-1864 uit baksteen en zandsteen. Op het terrein bevinden zich ook hangars met historisch belang. Waarschijnlijk dateren ze uit de periode 1906-1914. Het domein wordt nu gerekend tot parkgebied. Verschillende verenigingen zijn er gevestigd. In het park bevindt zich een natuurcentrum met een bijenpark, veldlabo en bioklas voor scholen. Het fort is ook een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen waar jaarlijks tellingen gebeuren.

Edegem3

Edegem2