Wilderode1Bij poëziekenners klinkt de naam Anton van Wilderode als een klok. Hij was priester, dichter, leraar, scenarist, bloemlezer, vertaler, Vlaming … en kreeg daarvoor vele prijzen en een hoop waardering. 100 jaar na zijn geboorte en 20 jaar na zijn overlijden wordt hij herdacht met heel wat activiteiten.

 

Zo werd hij gelauwerd tot doctor honoris causa aan de KUL en won hij onder andere tot tweemaal toe de staatsprijs voor literatuur.

Zijn oud-leerlingen/auteurs Snoek, Lanoye, Van Bastelaere en De Stoop, die door hem werden ingewijd in de wereld van de literatuur, spraken/spreken nog vol lof over hun inspirerende leraar. Van Wilderode kreeg van de toenmalige ‘culturele elite’ echter ook veel tegenwind: priester en Vlaming zijn was toentertijd immers een ‘subversieve’ combinatie.

Zijn zeer uitgebreid en met tientallen prijzen (meer dan 40!) bekroonde oeuvre (poëzie, literaire vertalingen, liedteksten, scenario’s, televisiebijdragen, IJzerbedevaartteksten, gelegenheidstoespraken, leerboeken, bloemlezingen, enz.) zorgde ervoor dat hij één van de bekendste en veruit de meest verkochte letterkundige werd van zijn tijd.

Wilderode2

‘Ik ben om het even wie, maar ik adem mijn eigen aarde.’

Maar toch is de naam ‘Van Wilderode’ niet in het collectieve geheugen van de Vlamingen blijven hangen. Nu, 100 jaar na zijn geboorte en 20 jaar na zijn overlijden, wil men daar verandering in brengen. Er staan allerhande activiteiten gepland om en rond het woonhuis, zodat het ‘dood’ erfgoed (de inboedel van zijn huis en vooral het archief van de dichter) ‘levend’ wordt en meer aandacht genereert dan tot hiertoe het geval was.

 

Een greep uit de activiteiten:

Op uitnodiging van de cultuurraad van Moerbeke belichten Rita en Peter Spoelders-Backx op Gedichtendag (donderdag 25 januari 2018) om 19.30 u in de bibliotheek van Moerbeke de figuur van de dichter via een boeiende presentatie in woord en beeld: “Weerzien met Anton van Wilderode. Jubileumjaar 2018.”

Patrick Lateur stelt in samenwerking met uitgeverij P een thematische bloemlezing samen met 100 gedichten van Van Wilderode. Het boek zal op vrijdag 1 juni 2018 voorgesteld worden in de feestzaal van het stadhuis van Sint-Niklaas.

Op de jaarlijkse herdenkingsdag (donderdag 28 juni 2018) zal naast de gebruikelijke eucharistieviering een feestzitting plaatsvinden in de tuin van het AvW-huis, Dorpvaart 70, 9180 Moerbeke.

meer info: antonvanwilderode.com

Ook het Rodenbachfonds laat zich niet onbetuigd: op dinsdag 17 april 2018 organiseren we een uitstap in Sint-Niklaas met in de namiddag een ‘Anton Van Wilderode’-wandeling!