PVJB prijs beide laureatenTijdens onze voorjaarsontmoeting, op zaterdag 3 februari in Kortrijk, reikten we onze jaarlijkse ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uit aan ‘De Pastory’ (Sint-Amandsberg) en ‘Buren voor Buren’ (Eeklo). Met de prijs willen we organisaties huldigen, die zich op een bijzondere manier inzetten voor de buurt en die extern zijn aan onze vereniging. Ze ontvingen elk een cheque van 250 euro.

Met haar activiteiten wil het Rodenbachfonds het lokaal engagement van burgers versterken en buren -in de breedste zin van het woord- samenbrengen. Jaarlijks reiken we twee ‘Passie voor je buur(t)’-prijzen uit aan projecten die hierin slagen. Tijdens onze voorjaarsontmoeting krijgt een organisatie, die niet verbonden is aan het Rodenbachfonds, de prijs; tijdens onze ledendag in het najaar, valt een van onze lokale afdelingen die eer te beurt. Aan de prijs is telkens een bedrag van 500 euro verbonden, die al dan niet wordt verdeeld over maximum twee organisaties.

 

De Pastory (Sint-Amandsberg)

PVJB prijs De Pastory1“De Pastory is een open huis door en voor buurtbewoners. Ze zet in op kritisch burgerschap en persoonlijk engagement in de Dampoortwijk. We werken samen met de bezoekers en deelnemers aan initiatieven om zo het verhaal van de wijk mee te schrijven”, zegt Bart Gabriel, verantwoordelijke van de uitleendienst. “De Dampoortwijk is lang zeer gefragmenteerd geweest. Verschillende groepen werkten naast elkaar. De Pastory gaf hen een centrale plek om elkaar te ontmoeten en een gezamenlijk wijkverhaal te maken.”

  

PVJB prijs De Pastory2“Er is een atelier en uitleendienst van werkmateriaal. We knappen het pand en de tuin op tijdens doe-dagen. Op vrijdag kan iedereen overdag aan ‘coworking’ komen doen tijdens het buurtbureau. Op vrijdagavond houden we elke week vanaf 20u buurtcafé, met telkens andere buurtbewoners of wijkorganisaties achter de bar. In de zomer organiseren we kinderopvang met beurtrollen en opentuindagen. Tweemaal per jaar nodigen we de hele buurt uit voor een feest. De tweede donderdag van de maand zijn er drie kleine optredens tijdens de ‘Birg-avonden’ en elke woensdagavond komt de 16+ werking van vzw jong samen. Ook op artistiek vlak komen er steeds meer initiatieven zoals de buurtdoka, foto expo uit het buurtarchief, creatieve ateliers, animatieworkshops, enz.”, aldus Gabriel.

Meer info: www.pastory.be

 

Buren voor Buren (Eeklo)

PVJB prijs Buren voor Buren1“Buren voor Buren is een onderdeel van Welzijnsschakels en Welzijnszorg. We zijn een groep vrijwilligers (12 in totaal) die zich in onze wijk inzetten voor gezinnen die het moeilijk hebben”, zegt voorzitster Marie-Claire Van Hoorebeke. “Wij hebben drie vrijwilligers die maandelijks gezinnen bezoeken om samen extra aandacht te besteden aan de kinderen (bijvoorbeeld helpen met huiswerk, samen knutselen of spelen). In overleg met de school worden de gezinnen bepaald.”

  

PVJB prijs Buren voor Buren2“We organiseren ook enkele grote activiteiten voor gans de wijk, in samenwerking met de Jeugddienst van Eeklo die ons ondersteunt om de kosten (bijvoorbeeld voor flyers) gedeeltelijk te kunnen dekken. Zo organiseren we op Vastenavond een pannenkoekenavond met ‘Poppenkast Pedrolino’. Wij zorgen voor de pannenkoeken en de drankjes. We maken er een gezellige avond van, speciaal voor de kinderen van de wijk en hun ouders. Net voor de grote vakantie organiseren wij een BBQ voor al die gezinnen. De Jeugddienst zorgt voor de animatie. Op Halloweenavond zorgen wij voor lekkere verse pompoensoep, na de tocht voorzien we wafels. Ook de Sint en de Paashaas vergeten we niet. Dan brengen we een kleinigheid naar onze gezinnen”, besluit Van Hoorebeke.

 

 

PVJB prijs beide laureaten