LiezeleIn samenwerking met Vl@s organiseert het Rodenbachfonds op zaterdag 21 mei 2016 een themadag 'levende geschiedenis' in het Fort van Liezele (Puurs). Rode draad is de herdenking van WOI. Wij zijn uiteraard ook aanwezig met ons project Geraakt door de oorlog.

De Patrouilleurs worden onze gezellen en leermeesters. Deze groep vrienden weten als geen ander het leven te vertolken van onze soldaten aan het Vlaamse Front of elders. Een leerrijke en gedenkwaardige dag waarop we hulde willen brengen aan de miljoenen gesneuvelden en aan alle slachtoffers van deze waanzinnige oorlog.

 

Programma:

10u: ontvangst met koffie, thee of chocomelk

11u: appél voor de academische zitting in de grote tent (afsluiting door het Mannenkoor De Bie met enkele beklijvende liedjes)

11u: appél voor de kinderen voor boeiende en levende geschiedenis met Patrouilleur Peter

12u: appél voor het middageten “soep van den Troep” met brood en originele soldatenkoeken

13u-16u:

doorlopende tentoonstelling “Levende geschiedenis” met waarheidsgetrouwe en persoonlijke uitleg over “De Grote Oorlog”, het oorlogsmateriaal, de technieken, het leven en de geleden ontberingen van onze soldaten

prospectie van de voorwerpen meegebracht door de deelnemers, beantwoorden van vragen

doorlopende filmvoorstelling in ’t Fort, met een onderbreking tussen 14u en 15u voor een kortfilm “t Front”

doorlopende tentoonstelling ‘Geraakt door de oorlog’ van het Rodenbachfonds

vrije rondgang in het Fort

17u: gepaste afsluiting

 

locatie: Fort Liezele, Fortbaan, 2, 2870 Puurs. Er is voldoende parking voor auto’s en fietsers. Voor wie met trein naar Liezele komt, kan worden opgehaald aan het station van Puurs. Indien gewenst, gelieve te vermelden bij inschrijving (het uur van aankomst)

inschrijven noodzakelijk vóór 12 mei 2016: tel. 09/223.77.42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

deelnameprijs: kinderen tot 6 jaar: gratis - van 6 jaar tot 14 jaar: 10 euro - vanaf 15 jaar: 18 euro

Overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE73 0682 0127 8360 van het Rodenbachfonds.

inbegrepen: inkom Fort, verwelkomingsdrankje, soldatenkost, alle dagactiviteiten

 

De Patrouilleurs

Toen enkele vrienden in 1998 het idee opperden om zich te verdiepen in de geschiedenis van WO1 met het oog op de 100 jarige herdenking, was de bereidheid groot en werden de koppen bij elkaar gestoken. Ze doopten hun groep met de naam “De Patrouilleurs”, naar de verkennings- en aanvalstroepen die in het Belgische leger, in de zomer van 1917, in het leven werden geroepen. Deze Patrouilleurs werken hoofdzakelijk rond het thema “Het Belgische leger in WO1”.

De werking gaat van restauraties van historische stukken zoals : veldkeukens, hondenkarren, bewapening tot lezingen, publicaties, herdenkingen en “levende geschiedenis” over medische diensten tot het leven achter het Front.

Met hun concept geven De Patrouilleurs op een laagdrempelige manier, jong en oud de kans om het Leger van onze voorvaderen en hun deelname aan de Grote Oorlog te ontdekken in al zijn facetten.

Meer info: www.depatrouilleurs.be

 

Fort van Liezele

Het Fort van Liezele werd in 1908 gebouwd door het Belgische Leger en is sinds 1995 beschermd als monument. Het doorstond twee wereldoorlogen en is ongetwijfeld één van de best bewaarde forten van de Vesting Antwerpen.

Het ligt als een betonnen mastodont verscholen in een oase van rust en groen maar speelde ooit een belangrijke rol in

Wereldoorlog I en II. In W.O.I beschermde het de terugtocht

Van het Belgische Leger in oktober 1914 richting Ijzer.

Het Fort diende als filmlocatie “De Hel van Tanger” en “De smaak van De Keyser” en “In Vlaamse Velden”.

Dorstigen kunnen er genieten van een blonde “Commandant” of een donkere “Kanonnier”. Pannenkoeken en drankjes aan democratische prijzen.